Must see: documentarul Harry & Meghan

Mă surprind pe mine însămi prin faptul că scriu un articol în care recomand documentarul Harry & Meghan. Nu am fost niciodată fan al familiei regale, al celebrilor prinți Harry și William, a tot ceea ce presupune instituția lor ca monarhie. Nu am fost nici la polul opus, ci am avut o poziție tipică Elveției, neutră.

N-am urmărit presa cu știrile despre cei doi, prințul Harry și Meghan Markle, ci îmi aminesc vag că prima mea interacțiune cu toată povestea lor a fost că am văzut pe tot internetul poze de la nunta lor și mi-a plăcut simplitatea rochiei de mireasă. Sunt de părere că “less is more” este vorba care dă tonul eleganței, iar miresele care optează pentru “prea mult” sunt o imagine oarecum ieftină, un circ pe bani mulți.

M-am împiedicat de documentarul Harry & Meghan în încercarea de a găsi un serial nou la care să mă uit în timpul liber, crezând că voi avea răbdare pentru maxim un episod, că va fi o poveste siropoasă de la curtea regală și nu va străluci cu nimic. Avem, noi oamenii, obiceiul acesta de a da naștere unor preconcepții care, sincer, nu ne fac cinste. A judeca un produs înainte de a-l încerca.

Am ajuns la episodul 6 al documentarului și, cu toată neutralitatea mea elvețiană, mi se strânge sufletul în mine când văd câtă răutate este în întreaga lume, câtă răutate voită se naște chiar în societățile moderne și evoluate. Evoluția, pesemne, a făcut mulți pași înapoi în ultimii câțiva ani.

Documentarul Harry & Meghan este despre viața celor doi – din punctul în care s-au cunoscut până în prezent. Este o poveste de dragoste și mai presus de toate o poveste despre respect și susținere reciprocă. Sunt doi oameni care și-au construit o familie și care aproape că au fost terorizați de presă, în mare parte presa britanică, de tabloide și implicit de oamenii care consumă acele tabloide.

We all know that… there are two sides of every story.

Povestea asta, documentarul acesta, transmite durere, rasism, ură, portretizând o societate modernă așa cum adesea evităm să o privim.

Realitatea este că și eu mi-am creat o bulă în care trăiesc și în care e binișor. Cresc după regulile mele, evoluez, sunt deschisă diferitelor opinii, evit conflictele, încerc aproape zilnic să am un impact pozitiv în lumea în care trăiesc și îmi blochez accesul față de oamenii pe care îi consider nocivi pentru evoluția mea. Dar realitatea este mult mai largă decât bula în care trăiesc. Realitatea este că, deși evităm oamenii rău intenționați, trăim împreună în aceeași societate cu ei.

Documentarul Harry & Meghan ne arată o față urâtă a societății, o față urâtă a intereselor, a jocurilor politice. Chiar dacă eu, tu și alte câteva persoane considerăm că vremea tabloidelor a apus de mult și că educația, tehnologia și accesul la informație ne-au deschis noi orizonturi… adevărul este undeva la mijloc. Tabloidele se consumă în continuare la scară largă.

Harry & Meghan este cu suișuri și (multe) coborâșuri. Povestea unui cuplu, povestea unei societăți și a sute sau mii de paparazzi. Este un documentar care trebuie văzut cu imparțialitate, pentru că viața ne-a învățat că există două laturi ale fiecărei povești. Dar în același timp este un documentar care îți lasă un pic de gust amar. Recomand să-l pui pe lista “de văzut”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *