Praga, dragostea mea…

Praga este al doilea oraș din Cehia în care am fost și a reușit să mă cucerească așa cum niciun alt loc nu a făcut-o până acum. Din 10 țări vizitate până în prezent, ăsta-i locul cu care am rezonat cel mai mult, locul în care m-am simțit grozav. Am o slăbiciune pentru capitale în general, dar Praga a reușit să mă facă să mă simt așa cum niciun alt loc nu a făcut-o. Și, ca să fiu complet sinceră, nu mă așteptam deloc să se întâmple asta. Ne-am oprit în Cehia câteva zile atunci când am venit înapoi în țară, prietenul meu fiind cu ideea să stăm un pic pe acolo. El a lucrat câțiva ani la Microsoft în Praga și cred că-i era și lui dor de orașul acesta. Într-o oarecare măsură norocul meu a constat în faptul că n-a fost nevoie să caut nimic pe internet, că a știut el pe unde să ne plimbăm. Cred că detaliul acesta a făcut experiența cu atât mai frumoasă, adică faptul că el știa deja o mulțime de străduțe și locuri. Și… am ales să lăsăm mașina unde am stat, iar apoi plimbarea am făcut-o folosindu-ne de metrou și de picioare 😀 , că ăsta-i farmecul călătoriilor prin orașe, mersul pe jos și descoperitul cât mai multor chestii.

Praga Cehia foto3

Praga Cehia foto4

Praga Cehia foto6

Praga Cehia foto5

Iulie 2018. Îmi notez asta aici, ca să nu uit vreodată când am mers pentru prima oară în Praga. Asta pentru că știu că voi mai merge acolo și i-am spus și lui asta. Să mă pun eu la punct cu banii după investițiile din ultima vreme și o să ne fac cadou un city break în Praga sau chiar o vacanță un pic mai lungă, să am timp să trec din nou prin locurile care mi-au plăcut mult, cât și să descopăr altele. Also, să am timp să mănânc mai multe chestii de pe acolo, că mi s-a părut a fi o țară destul de delicioasă și la partea de mâncare & deserturi.

Ce mi-a plăcut în Praga?
• E un sentiment de “acasă”, cehii asemănându-se mult cu românii, dar au totuși și chestii care îi diferențiază.

• Clădirile din zona centrală sunt extrem de frumoase și sunt multe străduțe care merită să fie luate la pas (unele dintre acestea fiind exclusiv dedicate pietonilor, deci nu pot fi văzute în trecere, cu mașina). Recomand încălțăminte sport dacă ajungeți vreodată pe acolo, că e mult de mers dacă vreți să descoperiți zona. Noi am mers până nu am mai rezistat eu 😀 (cu tot cu niște pauze).

Praga b&w

Praga zona centrala

Praga Cehia foto1

Praga Cehia foto2

• E o capitală accesibilă. Deși, la drept vorbind, după ce am locuit în Scandinavia cam orice altă zonă mi se pare accesibilă :)).

• Praga are multe poduri frumoase, iar podul Charles cred că e cel mai celebru dintre toate. Se numește astfel pentru că a fost începută construirea lui în anul 1357, sub patronajul regelui Charles al IV-lea, sfânt împărat roman. Pe sub el curge râul Vltava, cel mai lung râu din Cehia, având 430 km lungime.

Charles bridge from Prague foto1

Charles bridge from Prague foto2

Charles bridge from Prague entrance

Charles bridge from Prague Ioana Radu

• Mâncare, că tot am zis pe undeva mai sus că Cehia e delicioasă… Pizza e foarte bună în Praga, iar desertul acela de tip kurtos cu înghețată e divin! Numai că la ei nu se zice Kurtos, ci e cunoscut drept Trdelnik și Trdlo (fie că e simplu ori cu înghețată, ciocolată, budincă, fructe ș.a.m.d.). Înghit în sec acum, amintindu-mi de el. Îmi sclipeau ochii numai când l-am văzut, fiind o mulțime de gherete, magazine și cofetării de unde poate fi cumpărat. Și o mulțime de combinații, dar eu am ales mini-kurtos-ul cu înghețată. Om nom mnom…

Trdelnik from Prague - kind of kurtos kalacs with ice cream

• Metroul în Praga e cam la fel de ok ca cel din București, numai că scaunele sunt tapițate, semănând mult cu cele din tren de la săgeata albastră de la noi din țară.

metrou Praga foto1

metrou Praga foto2

metrou Praga foto3

• Deși cehii se aseamănă cu noi din punct de vedere material, ei sunt mai educați decât mulți români, capitala lor fiind curată, frumoasă și îngrijită. Luată la pas, Praga chiar are chestiile astea ușor de observat. Cam în asta constă o parte din farmecul ei.

O poză de când am plecat la plimbare, friguroasă și relaxată, neștiind cât de mult o să-mi placă Praga…

Ioana Radu in Praga

Și o poză de când m-am întors, seara, când aproape se întunecase afară, fericită că tocmai descoperisem un oraș pe sufletul meu 😀 …

Ioana Radu in Praga Cehia

Știu că nu am reușit să pun în scris de ce mi-a plăcut Praga atât de mult. Știu pentru că am recitit materialul înainte de a-l publica. E ceva ce îmi scapă printre degete, ceva ce nu pot să explic despre orașul ăsta, cred că singura explicație validă ar fi că vibrează în același ritm cu bătăile inimii mele, că e o conexiune care s-a creat așa cum sunt și conexiunile între oameni, când simțim că cineva e pe aceeași lungime de undă cu noi. Ei bine, Praga e pe aceeași lungime de undă cu mine.

Praga, dragostea mea, o să ne revedem!

6 thoughts on “Praga, dragostea mea…

  1. Cehia a urcat mult in topul celor mai vizitate tari din Europa, in utima vreme. Din cate stiu sunt foarte mute lucruri de vizitat in Praga, iar parerile despre ceea ce am citit pana acum, intamplator, au fost la fel de frumoase ca ale tale.

    1. In general am vazut ca e o tara saraca, semanand mult cu Romania in zonele rurale, dar unele orase mari sunt grozave. Chiar imi doresc sa ajung din nou in Praga ♥, atat de mult mi-a placut.

  2. eu n-am apocat sa vizitez Praga in adevaratul sens al cuvantului, ci doar am fost in trecere. si mi-a ramas in suflet, mi-am promis mie insami ca o sa ma intorc acolo orice ar fi, cu orice pret! mi se pare un oras minunat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *