Plimbare prin Haga Park • Suedia

De când m-am mutat în Suedia am aşteptat cu nerăbdare să vină vara, să văd cum e o zi cu lumină la miezul nopţii şi, desigur, să pot să scot sandalele la plimbare. Ei bine, partea cu lumina încă o experimentez şi mi se pare o chestie extrem de interesantă. Ziua este atât de lungă încât n-aş mai vrea să treacă perioada asta niciodată. În ceea ce priveşte căldura, deşi mă aşteptam să nu fie prea cald, e totuşi vorba de Scandinavia, până acum am prins doar 5 zile de vară (23-27 de grade). În rest numai zile cu 12-16 grade. Ei bine, am învăţat să profit de zilele cu soare, astfel că într-una dintre acestea am decis să vizităm un loc care are farmec doar când e cald şi frumos afară. M-am uitat repede pe lista „obiectivelor turistice” pe care vreau să le bifez în Suedia şi am ales Haga Park (Hagaparken).

Acest articol este împărţit astfel:
– informaţii generale
– zonele cu verdeaţă
– construcţii interesante din Haga Park
– concluzii

Haga Park, cunoscut şi sub simplul nume Haga, este o zonă verde foarte populară din Solna Municipality, popularitate care cred că se datorează în mare parte istoriei din spatele construcţiilor regale care se găsesc în zona aceasta.

Sunt aproximativ 6 km din centrul Stockholmului până la Haga Park. Teritorial vorbind, Haga Park este situat în Solna Municipality, Stockholm County. Am menţionat asta pentru că atunci când veţi căuta această locaţie pe GPS s-ar putea să nu apară scris „Haga Park Solna Municipality”, ci simplu „Hagaparken Stockholm”.

Partea extrem de frumoasă cu această locaţie, pe care am avut norocul să o vizitez într-o zi caldă de vară (27 de grade celsius, o raritate în Suedia), este faptul că e formată din parcuri, grădini, lacuri şi zone de pădure. Însă, pe lângă toate aceste ingrediente, Haga Park are şi câteva construcţii – despre cele mai interesante dintre acestea vei găsi informaţii mai jos.

ioanaPRO linie delimitare fundita

Zonele cu verdeaţă sunt atât de diferite între ele şi toate au farmecul lor aparte. Am bifat atât potecile late şi nepavate ale zonelor de tip parc, cât şi potecile înguste ale zonelor de pădure, unde am avut ocazia să văd o căprioară şi câteva veveriţe, plus aşa numitele zone ale grădinilor.

Mai jos e o poză pe care am făcut-o la scurt timp după ce am intrat în parc, după vreo 5-10 minute de mers pe jos. Pare a fi o poză făcută într-o pădure 😀 , însă este farmecul aparte pe care-l are Haga Park, anume că aici chiar poţi să simţi că te desprinzi de oraş şi te bucuri de natură.

Ioana Radu Haga Park

Câtă vreme m-am plimbat pe acolo am trecut şi pe lângă nişte pajişti mai mici şi mai maaaari, pajişti unde oamenii vin şi fac plajă (da, plajă, în costum de baie), hamburgeri la grătar (folosind grătare mici, portabile, care să nu afecteze iarba), copiii se joacă cu mingea, alţi oameni se joacă cu căţeii ş.a.m.d. Practic în aceste zone verzi e loc pentru toată lumea. Singurele reguli sunt cele ale bunului simţ, valabile peste tot în lume (să nu-i deranjăm pe ceilalţi şi să nu facem mizerie).

Haga Park Sweden travel relax

Hagaparken birds

Las mai jos şi o poză cu un ponton care dă spre lacul Brunnsviken, lac ce se întinde pe toată lungimea Haga Park-ului. Oamenii fie stau la bronzat acolo, fie sar în apă. Iar pe partea opusă a lacului sunt multe stânci pe care suedezii, şi nu numai, le folosesc tot pe post de „locuri pentru plajă şi pentru sărit în apă”. Pun o poză şi cu un astfel de loc, chiar dacă nu e atât de clară pe cât aş fi vrut.

Haga Park Brunnsviken Lake

Haga Park Brunnsviken Lake tanning

Cam atât despre zonele verzi şi despre ieşirile spre lac. E timpul pentru cealaltă latură pe care Haga Park o deţine, adică latura care se rezumă la construcţii.

ioanaPRO linie delimitare fundita

Construcţiile din Haga Park

Haga Palace
Pe hărţile din interiorul parcului apare cu denumirea „Haga slott”. Palatul Haga a fost construit în perioada 1802-1805 cu scopul de a fi o zonă de recreere pentru membrii familiei regale. În anul 2010, palatul a fost oferit drept dar de nuntă prinţesei Victoria a Suediei şi prinţului Daniel, duce de Västergötland. Aceştia s-au mutat la palat în vara acelui an, drept pentru care Haga Palace este înconjurat de un gard înalt pe care sunt puse extrem de multe camere de supraveghere. Din loc în loc, pe gardul respectiv, apare scris că este strict interzis să facem fotografii spre zona îngrădită. E de înţeles, protejându-se astfel viaţa privată a prinţesei Victoria şi a soţului ei. Totodată este de la sine înţeles că acest palat este proprietate privată şi nu poate fi vizitat.

The Copper Tents
Nu se găsesc foarte multe informaţii despre The Copper Tents, însă mie mi-au atras foarte mult atenţia prin aspectul lor. Înainte de a ajunge în Haga Park şi de a vedea aceste corturi, despre care internetul spunea că sunt 3 la număr şi că ar fi fost construite la finalul secolului al XVIII-lea cu scopul de a găzdui gărzile regelui, ulterior fiind aproape complet distruse în urma unui incendiu şi reconstruite în anul 1976… am crezut că sunt nişte chestii de dimensiuni reduse, nişte corturi din piatră sau din lemn, construcţii care nu mă vor impresiona prea tare. Însă am fost surprinsă să descopăr „the peculiar Copper Tents”, aşa cum le numeşte Wikipedia în materialul de aici. Cu adevărat o construcţie memorabilă.

Haga Park The Copper Tents

Cele 3 corturi sunt separate. Cel din stânga şi cel din dreapta sunt mai mici. Cel din mijloc, care este şi cel mai mare dintre toate, este împărţit în 3 zone: în stânga este Haga Park Museum, în dreapta este un fel de bistro/cafenea, iar în mijloc este o sală cu mese şi scaune (când e frumos afară sunt mese şi scaune şi în faţa acestui mare cort, astfel că vă puteţi bea cafeaua în faţa impunătoarelor Copper Tents). Totodată, dacă plănuiţi să staţi câteva ore prin Haga Park, să ştiţi că la cafenea găsiţi nu doar cafea, apă şi sucuri, ci şi salate, sendvişuri şi prăjituri. Atenţie, însă, căci salatele şi sedvişurile sunt cam toate cu creveţi :D.

Eu am încercat o prăjitură cu zmeură şi frişcă, servită pe o farfurie din carton. M-a costat vreo 40 de coroane suedeze (20 de lei). Iar sticla de jumătate de litru de apă a fost 30 de coroane (15 lei). Sincer, prăjitura nu m-a cucerit, probabil ieşeam mai bine cu o îngheţată. Să ţineţi cont de sfatul meu dacă ajungeţi prin zonă 😀 .

Hagaparken godis Haga Park sweets

Haga Park Museum
Acest muzeu, aşa cum am scris mai sus, este amenajat în partea stângă a „cortului” principal (din The Copper Tents). Intrarea este gratuită. Este un muzeu mic, dar simpatic. Are o machetă a Palatului Haga (cel despre care scriam mai sus că nu poate fi vizitat, fiind locuinţa prinţesei Victoria a Suediei şi a soţului ei), dar şi alte chestii, precum o coroană din fier şi câteva arme.

Haga Park Museum

Haga Park Museum free

Haga Park Museum Sweden Haga Slott foto3

Haga Park Museum Sweden Haga Slott foto2

Haga Park Museum Sweden Haga Slott foto1

Echo Temple
Haga Echo Temple a fost construit în 1790 cu scopul de a fi un spaţiu în care Regele Gustav al III-lea al Suediei să poată lua cina pe timpul verii, el fiind un iubitor al spaţiilor amenajate în aer liber. Această construcţie în suedeză este cunoscută sub numele de Ekotemplet. Iniţial s-a numit „The Temple of Venus” şi „The Green Salon”, însă datorită construcţiei ovale cu acoperiş înalt sprijinit pe 12 coloane se formează ecou, astfel că denumirea a fost schimbată în funcţie de acest aspect. În prezent acest monument istoric este un spaţiu de care se poate bucura oricine ajunge în Haga Park, fiind un fel de foişor extravagant.

Haga Park Echo Temple

The Chinese Pavilion
Mi-am făcut temele înainte să pun Haga Park pe lista obiectivelor turistice pe care vreau să le vizitez, iar în etapa respectivă, cea a informării, văzusem pe internet că Pavilionul Chinezesc este o zonă mare ale cărei construcţii te cuceresc. Mi-am luat o mare ţeapă, descoperind la faţa locului că The Chinese Pavilion este tot un fel de foişor. Şi atât. Dar e situat pe o zonă mai înaltă, un mic deal, şi este o construcţie care mi-a plăcut mai mult decât Echo Temple. Are avantajul de a fi poziţionat separat de zonele mai aglomerate, astfel că e un fel de oază de linişte. Nu era nimeni când am ajuns acolo şi abia după vreo 5 minute au apărut două persoane. E de bifat dacă vă plac locurile mai retrase. Pe hărţile din Haga Park apare scris „Kinesiska Templet” şi „The Chinese Pagoda”. V-am zis ca să ştiţi ce săgeţi să urmaţi 😉 .

Acesta este un pavilion construit în stil chinezesc, aşa cum îi spune şi numele, despre care n-am ezitat să mă întreb „Oare care e sensul lui în Haga Park sau în Suedia?”. Construirea lui nu s-a bazat pe legături politice ale casei regale, nicidecum, ci pe simplul fapt că în secolul XVIII China era o prezenţă importantă în modă, astfel că Regele Gustav al III-lea al Suediei a vrut să aibă în Haga Park o construcţie care să corespundă trendurilor de la acea vreme.

Haga Park The Chinese Pavilion aka Kinesiska Templet Haga Park The Chinese Pavilion aka Kinesiska Templet travel

Ioana Radu Kinesiska Templet Sverige

Gustav’s III Pavilion
De data aceasta nu mai e vorba de un pavilion sub forma unui foişor extravagant al zilelor noastre, ci de o clădire mare construită în stilul neoclasic european de la finalul secolului al XVIII-lea. Prea multe nu sunt de spus despre el, fiind nelocuit şi oarecum neîngrijit (se pot vedea tot felul de obiecte în interior, ca şi cum clădirea e folosită pentru depozitarea mobilierului sau a altor chestii prăfuite şi lăsate la întâmplare acolo).

Partea frumoasă este că poţi face plajă pe pajiştea din jurul clădirii sau chiar un picnic împreună cu oamenii dragi cu care vizitezi Haga Park.

Hagaparken Gustav’s III Pavilion

Butterfly House
Ei bine, asta e singura zonă pe care n-am vizitat-o acum. Am zis să las ceva nou de bifat pentru următoarea ocazie cu care ajung în Haga Park. Din acest motiv nu vă pot oferi detalii despre fluturii ce pot fi văzuţi acolo. Ştiu doar că sunt nişte încăperi mari ce seamănă cu nişte sere, iar biletul de intrare pentru un adult costă 185 de coroane suedeze (90 de lei). Mai ştiu că în zona aceasta, de unde pot fi achiziţionate biletele pentru Butterfly House, este şi un magazin cu suveniruri şi produse specifice unei cafenele.

ioanaPRO linie delimitare fundita

Concluzii

Haga Park este o zonă verde destul de aproape de Stockholm, o zonă de relaxare pe care o poţi vizita în ultimele zile de vacanţă aici, după ce ai cam rămas fără bani :)). Da, Suedia este o ţară foarte scumpă, însă are şi avantajul de a avea câteva locuri pentru care n-ai nevoie de prea mulţi bani ca să te simţi bine.

Practic, singura cheltuială aici este locul de parcare, adică 20 de coroane suedeze pe oră (10 lei). Noi ne-am plimbat aproape prin tot parcul şi am bifat cam toate chestiile de mai sus în 3 ore. Nu rişti să laşi maşina peste timpul pentru care ai plătit pentru că s-ar putea să găseşti o amendă în geam (amenzile pentru parcare sunt între 700 şi 1.000 de coroane). Pe de altă parte, dacă vrei să ajungi acolo cu mijloacele de transport în comun, un bilet costă 43 de coroane şi este valabil 75 de minute din momentul în care l-ai activat, ceea ce înseamnă că nu te încadrezi în timp şi ai nevoie de două bilete (unul pentru dus, altul pentru întors), acestea putând fi achiziţionate din benzinării, diverse chioşcuri sau prin intermediul aplicaţiei SL. Dacă nu, poţi opta pentru bilet de 24 de ore pentru mijloacele de transport în comun, bilet care costă aproximativ 120 de coroane/persoană, iar astfel te plimbi toată ziua.

Preferabil ar fi să iei ceva mâncare la tine, mai ales dacă plănuieşti să vezi tot ceea ce are de oferit Haga Park. Chiar dacă ai posibilitatea să cumperi de mâncare şi din parc, de la intrarea de lângă Butterfly House sau de la The Copper Tents, nu uita că majoritatea salatelor şi sendvişurilor sunt cu creveţi. Preţurile sunt şi ele măricele.

Eu zic că Haga Park este locul perfect pentru ultimele zile ale unei vacanţe în zona asta, când deja Suedia te-a secat probabil de bani 😀 . Îţi trebuie doar bani să ajungi până aici şi… norocul să fie vreme bună.

Pentru mine a fost o experienţă extrem de frumoasă pe care vreau să o repet. La următoarea vizită plănuiesc să bifez Butterfly House şi apoi să facem un mic picnic într-una din zonele verzi şi frumoase din Hagaparken.

Ioana Radu Hagaparken Sverige

4 thoughts on “Plimbare prin Haga Park • Suedia

  1. Pare un loc minunat pentru iubitorii de natura, merita sa iti petreci timpul liber aici, iar faptul ca nu este atat de cald, mie imi place foarte mult acest aspect. Imi plac pajistile, nu e aglomeratie, nebunie…

    1. Da, chiar este un loc în care, deși vine destul de multă lume, nu se simte aglomerația. Iar anumite zone sunt extrem de libere, așa cum a fost la Pavilionul Chinezesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *