Înainte să ajung să scriu despre minunăția de baton dublu pentru conturare Max & More, se cade să scriu un pic despre parcursul contouring-ului ca tehnică în machiaj și câteva nedumeriri pe care le-am avut eu la început și, de ce nu, cu care unele persoane se confruntă în prezent.
Acum câțiva ani buni, când a început contouring-ul să fie o tehnică populară în machiaj, din ce în ce mai multe persoane încercau să o includă în rutina zilnică. Îmi amintesc că voiam să încerc încă de pe atunci să-mi conturez și eu fața în procesul de machiaj, să accentuez anumite zone și să distrag atenția de la altele, totul doar prin iluminare și conturare. Însă efectiv nu știam de unde să încep, cum, în ce fel… Și mai ales nu știam ce tip de produs e mai ușor de folosit pentru începători: contouring cu produse tip pudră? sau cu produse tip baton? sau paletă cu mai multe nuanțe cremoase? Dar aplicatorul? Care e cel mai bun pentru începători? Burete, pensulă sau aplicator din silicon? Atât de multe nedumeriri m-au ținut departe de tehnica contouring-ului multă vreme, până când am încercat cu o pudră mai închisă la culoare și mai rău m-am enervat, văzând că nu-mi iese și simțindu-mă neîndemânatică ?.
Ba chiar la un moment dat știu că am lăsat un comentariu la o postare de pe instagram a Alinei Ceușan și am scris, tristuță, că regret că mie nu-mi iese contouring-ul… Însă Alina mi-a răspuns și m-a încurajat să mai încerc până când îmi iese. Cred că aceea a fost și perioada în care a început să-mi placă de ea, pentru că puține persoane populare din mediul online își fac timp să-i încurajeze pe urmăritori (în raport 1:1).
Treptat am descoperit că cea mai ușoară variantă pentru mine în ce privește conturarea feței sunt produsele de tip baton dublu ► un capăt închis la culoare pentru a crea umbre + un capăt deschis la culoare (sau iluminator) pentru a lumina anumite zone. Iar ca aplicator mă descurc bine cu burețelul pentru machiaj, dar mă descurc și mai bine cu o pensulă specială pentru contouring (are peri scurți și e foarte densă).
Și iată că, un pic cam târziu, ajung și la simpaticul baton dublu pentru conturare Max & More. Este al treilea baton pe care îl am, primele două fiind de la alte brand-uri și sper să apuc să scriu și despre ele pentru că diferă între ele.
Nu degeaba am ales să încep să scriu despre contouring tocmai cu acest baton dublu pentru conturare Max & More. Dintre toate pe care le-am încercat, el este cel mai bun pentru începători datorită faptului că este slab pigmentat și nu există riscul aplicării unei cantități prea mari/proeminente. Pentru că în eventualitatea în care este trasată o linie prea închisă (bine pigmentată), cam e nevoie de exercițiu cu pensula pentru estomparea corectă. În schimb, când produsul este mai slab pigmentat, se poate construi treptat intensitatea dorită (prin aplicarea a două sau trei straturi) fără a exista riscul de a strica întreg machiajul.
Cum se aplică batonul pentru contouring? La fel ca orice alt produs pentru conturare, trebuie să se țină cont de forma feței, cât și de ceea ce ne dorim să obținem. De exemplu în cazul unei fețe ovale se insistă pe crearea iluziei de micșorare a feței pe înălțime, aplicându-se umbră la baza părului în zona frunții, pe bărbie pentru a crea iluzia de scurtare, cât și sub pomeți (zona osului zigomatic) dar, atenție, liniile să fie orizontale (NU oblice, pentru că liniile oblice alungesc fața). Un alt exemplu este cel al feței rotunde, unde de obicei persoana machiată își dorește să obțină o ușoară iluzie de alungire, caz în care se aplică linii oblice cu batonul în zona tâmplelor, linii oblice sub pomeți și linii oblice la baza osului mandibulei (pe laterale). Apoi, după aplicarea batonului de umbrire în aceste puncte cheie, cu o pensulă sau un burețel de machiaj se estompează bine produsul.
Pentru a înțelege mai ușor acest proces de aplicare, o să vă arăt cum îmi conturez eu fața folosindu-mă de baton dublu pentru conturare Max & More. Menționez că îl voi aplica doar în punctele de bază, pentru un machiaj de zi cu zi, fără a intra în detalii privind conturarea nasului (despre care se spune că multe persoane nici nu au nevoie, conturarea nasului fiind o tehnică de retușare a unor defecte în zona respectivă, ori multe persoane au nasul frumos și prin urmare retușarea lui nu-și are rostul 😀 ).
Prima poză este înainte de aplicarea batonului, ca să vedeți clar forma feței.
A doua poză este cu aplicarea batonului în zona frunții (la baza firelor de păr) + în zona osului zigomatic. Este tehnica cea mai simplă de care am nevoie, în funcție de fizionomia mea. Practic am fruntea un pic cam mare și doresc micșorarea ei cu umbre. Și să anulez un pic obrăjorii rotunzi 😀 cu niște linii ușor oblice în zona de sub pomeți, oferind astfel și puțină profunzime.
A treia poză este cu modul în care arată produsul după estomparea cu pensula.
[!] Menționez că eu aplic cam 3-4 linii de baton dublu pentru conturare Max & More pentru a obține nuanța așa cum apare în poze. Așa cum am scris mai sus, el este slab pigmentat și vă puteți juca cu el, construind treptat intensitatea pe care o doriți. În prezent, că deja sunt obișnuită cu tehnica de conturare, mi-e mai ușor să lucrez cu batoane mai pigmentate, însă îmi doresc să scriu materialul despre baton dublu pentru conturare Max & More pentru că îl consider ideal pentru începătoare. Dacă ați încercat cu alte produse și nu ați reușit să conturați fața, cu acest baton e aproape imposibil să greșiți. În cel mai rău caz trasați o linie greșită, însă fiind slab pigmentat se șterge ușor sau se acoperă ușor cu puțin fond de ten.
[!] Batonul pentru contouring se aplică după pregătirea tenului. Asta înseamnă hidratarea tenului + fond de ten. Astfel, atunci când estompați liniile trasate cu batonul, nuanța închisă se prinde de fondul de ten și astfel se realizează și estomparea (plus eventuale retușuri, dacă sunt necesare).
Un baton dublu pentru conturare are însă și un capăt deschis la culoare. Acesta este uneori sub forma unui corector (dar nuanța trebuie să fie mai deschisă decât cea a fondului de ten pe care-l folosiți) sau sub forma unui iluminator. Simpaticul baton dublu pentru conturare Max & More este prevăzut cu un capăt deschis tip iluminator. Pe care eu nu îl folosesc în machiajul de zi cu zi, iar din acest motiv e aproape intact 😀 . Realizez o conturare completă a feței doar atunci când merg la evenimente, în rest recurg la trucuri pe care le consider “basic”.
Dacă însă plănuiți să faceți totul complet de la început, ca la carte, să căutați pe internet modul în care se aplică iluminatorul în funcție de forma feței, pentru că și aici sunt anumite reguli așa cum sunt și la crearea de umbre, adică trebuie să ținem cont de fizionomie.
În ceea ce privește al meu baton dublu pentru conturare Max & More, menționez că eu l-am primit cadou de la o verișoară care locuiește în Anglia. Am văzut că se găsesc produse Max & More și pe eMAG.ro, dar destul de puține. Și mai sunt pe ebay, dar costul transportului nu rentează, mai ales că brand-ul este unul cu prețuri prietenoase, adică batonul dublu pentru conturare costă în jur de 2-3 lire sterline (aprox 15 lei).
Se găsesc însă multe alte batoane duble pentru conturarea feței în magazinele de la noi din țară. Câteva idei sunt cele din imaginea de mai jos:
Pe site-ul Notino.ro se găsesc acestea: Rimmel London Insta Duo Contour Stick, NYX Professional Makeup Wonder Stick, Freedom Professional London Pro Contour Shaped Stick.
Pe site-ul Elefant.ro se găsește: Maybelline New York Master Contour (dar e mai complicat dacă vreți să folosinți o singură culoare, pentru că nuanța închisă și cea deschisă sunt ambele la același capăt al batonului).
Pe site-ul Melkior.ro se găsește: Melkior Professional Contouring Duo Stick.
În afară de produsul despre care am scris azi, baton dublu pentru conturare Max & More, mai am alte două – cel de la Rimmel London și cel de la Melkior. Îmi doresc să scriu și despre ele și sper să reușesc. Cândva. De preferat anul ăsta 😀 ?. E în funcție de cum reușesc să-mi organizez puținul timp liber, pentru că de ceva vreme am două job-uri.
[!] Ce n-am apucat să scriu mai sus despre baton este faptul că are 2 x 2,4 grame și are o perioadă de valabilitate de 9 luni de la deschidere (de la prima utilizare, când batonul intră în contact cu pielea). Vreau ca informațiile acestea să rămână aici ca să pot compara pe viitor produsul și cu alte batoane duble de contouring cărora le voi face review.
[!] Am câteva poze cu batonul de dinainte să încep să-l folosesc, când era nou, în cutiuță, astfel că am observat că pe cutie e trecută nuanța “Fair”. Există deci posibilitatea să fie mai multe nuanțe, iar intensitatea să fie implicit diferită. Deci dacă vreți neapărat acest baton, fix nuanța slab pigmentată pe care o am eu, să luați în calcul să scrie “Fair” pe ambalaj. Și… am și alte câteva produse de la același brand, pentru că Valentina m-a răsfățat pe deplin când a fost în vacanță în România, aducându-mi mai multe lucruri ^_^.
Sper că materialul de azi, cu informații generale despre conturarea feței (pentru începătoare), review-ul pentru baton dublu pentru conturare Max & More și sugestiile de batoane similare… să fie un material care să vă fie de folos.
Lots of hugs, my beautiful ones! ???