Cum am transformat o jantă într-o măsuță și cât a costat

În ceea ce privește design-ul interior, întotdeauna mi-a plăcut stilul rece și masculin, fie că e vorba de design industrial sau design minimalist (deși o combinație între cele două mi se pare ideală). Cu alte cuvinte prefer obiectele care sunt făcute total sau parțial din metal, sticlă, beton, piatră ș.a.m.d. Pe partea de culori prefer tot variantele reci, adică negru, alb, gri, argintiu, verde (teal, green mint, forest green). Prin urmare nu e deloc de mirare că de curând am transformat o jantă într-o măsuță 😀 .

Cum am transformat o jantă într-o măsuță și cât a costat | janta aluminiu VW Passat

Am decis să scriu azi pe blog despre tot procesul de transformare (care include și partea financiară) pentru că am primit cinci reacții pozitive la scurt timp după ce am pus un mic video cu măsuța la stories pe facebook (gif-ul de mai sus 😀 ). Kudos to Anca, Dana, Bogdan, Octav și Alina Elena! Dacă nu erau ei care să-mi ofere feedback, probabil acest articol n-ar mai fi existat.

Pasul zero a fost să mă informez cât m-ar costa relativ cu totul acest proiect, ca să aflu dacă e rentabil sau dacă trebuie să renunț la dorință. Am verificat prețurile jantelor pe internet și am trecut și pe la un atelier cu geamuri și am cerut un preț estimativ pentru sticlă tăiată pe rotund cu diametrul de aproximativ x centimetri.

1️⃣♻️

Primul pas concret a fost să cumpărăm janta (eu și prietenul meu, că el m-a ajutat de fapt să îmi împlinesc dorința cu măsuța asta ♥). M-am uitat pe OLX la jante și toate care erau frumoase erau și scumpe, astfel că ulterior am decis să mergem pe la dezmembrări să căutăm o jantă fără pereche, care evident să implice costuri mai mici. Am găsit jante fără pereche abia în a treia locație cu piese din dezmembrări, la Claunic. Erau modele și dimensiuni diferite, însă eu mi-am dorit mult o jantă care să fie argintie, frumușică și să nu fie chiar cea mai mică dimensiune (de la 17″ în sus). Am pus ochii pe asta de Passat, care e de 17″ sau 18″, și am întrebat cât costă, având un buget stabilit de acasă și dorindu-ne să nu dăm o avere pe realizarea măsuței. Janta e din aluminiu, are 6kg și ne-a costat 120 de lei. Undeva la limita bugetului stabilit pentru jantă ??.

2️⃣☑️

Al doilea pas a fost să cumpărăm roți. Nu e un pas obligatoriu, dar eu m-am gândit să-mi fie ușor să mut măsuța de fiecare dată când fac curat prin casă; totodată să fie ușor de mutat și-n cazul în care o vreau mai aproape sau mai departe de canapea, mai la stânga sau mai la dreapta… you get the point :D.

Văzusem mai de mult un set de roți la Ikea, dar pentru că n-aveam de gând să mergem până acolo doar pentru atât… am decis să vedem ce se găsește prin Târgoviște. La Brico Depot am găsit roți cu vreo 7 sau 8 lei bucata. Am luat 3 bucăți, deci am dat 21-24 de lei pe ele. Nu e prietenul meu acasă acum ca să vă zic ce roți sunt, dar dacă e să încerc să le prezint eu… par să fie ca dintr-un silicon cum sunt roțile de la role. Le-am luat așa ca să fie ok de mutat măsuța de colo-colo fără a se zgâria parchetul și fără a face zgomot (de exemplu cele din plastic sunt mai zgomotoase).

Nu e bătut în cuie că trebuie 3 roți, voi puteți să puneți câte vreți. Sau câte par să fie necesare în funcție de greutatea și dimensiunile jantei; că, na, dacă vreți să faceți o masă mare, dintr-o jantă de tractor (poate puneți la cale un proiect mare), în mod sigur e nevoie de mai mult de trei rotițe 😀 .

Cum am transformat o janta intr-o masuta si cat a costat - pasul1

Cum am transformat o janta intr-o masuta si cat a costat - pasul2

[!] Roțile au fost prinse de jantă cu holșuruburi. Deci cât mai adăugăm la sumă? E ok să zicem 3 lei? Sau zero, dacă aveți deja niște holșuruburi rămase de la alte lucrări.

3️⃣✅

Al treilea pas a fost să dăm comandă de geam pentru partea de sus a măsuței, în funcție de diametrul jantei. Eu am vrut să fie sticla cu diametrul un pic mai mare decât janta, astfel că am dat comandă de un cerc de 50cm (janta având vreo 46-48cm).

Pe un geam cu grosime de 6mm, diametrul de 50cm, am dat 30 de lei. Am specificat de la început că o să folosesc geamul pentru o măsuță și e foarte bine șlefuit pe margine.

4️⃣?

Al patrulea pas a fost… regândit. Inițial voiam ca geamul să fie fixat direct pe jantă, motiv pentru care am și ales un model de jantă care să nu aibă partea centrală mai în relief decât marginea ei. Cumva, dacă aveam să punem geamul, să stea perfect, fiind nevoie doar să-l fixăm în câteva locuri cu cerculețe mici cauciucate.

Dar janta cu tot cu roți nu era suficient de înaltă încât să punem geamul direct pe ea. Am căutat și am tot căutat idei de cum să facem măsuța mai înaltă. Am găsit multe, dar la majoritatea comentam că nu-mi place câte ceva. Până la urmă am ales să creăm un spațiu între jantă și sticlă și am improvizat cu o bară metalică pe care o aveam în debara. A tăiat prietenul meu bara în 3 bucăți egale și le-a fixat în găurile jantei. Apoi pe mine m-a depășit situația, dar a venit el cu ideea să dea 3 găuri în sticlă și să o fixeze bine pe cele 3 bare metalice.

Nu prea știu să vă zic detalii aici. Am reținut doar că trebuie burghiu special pentru sticlă, iar ulterior prinderea sticlei de barele metalice a făcut-o folosindu-se de 6 capace din plastic făcute la imprimanta 3D și 3 șuruburi. Practic capacele au fost pentru a nu se face contact direct între sticlă și cele 3 bare, dar și pentru a putea fi prinse șuruburile.

Cumva pasul acesta, pentru modul în care am transformat o jantă într-o măsuță, pe noi nu ne-a costat nimic, că am improvizat cu ce am avut prin casă.

Cum am transformat o janta din aluminiu intr-o masuta si cat a costat - piese auto refolosite home deco

Cum am transformat o janta intr-o masuta si cat a costat - piese din dezmembrari refolosite home deco

Așadar, costul total a fost de 177 lei (120 + 24 + 3 + 30). Asta în condițiile în care am avut unele lucruri/materiale prin debara. Dar, oricum, unii au câte o jantă sau două prin garaj și se pot folosi de ele și să-i coste realizarea unei măsuțe sub 100 de lei. Sau căutați pe internet alte modalități de a transforma o jantă într-o măsuță și costurile pot diferi din nou 😀 .

În mod sigur nu tuturor le va plăcea cum am transformat o jantă într-o măsuță, pentru că suntem oameni diferiți și avem preferințe diferite (ceea ce e frumos și sănătos). De aceea vă îndemn să răsfoiți internetul și să descoperiți și alte idei ^_^.

Cum am transformat o janta intr-o masuta si cat a costat - design masculin industrial home deco piese auto

***

De ce jantă din dezmembrări și nu una nouă?
Am transformat o jantă într-o măsuță folosindu-mă în mod evident de o jantă din dezmembrări, asta pentru că îmi place ideea de a recondiționa/refolosi lucruri care poate nu își mai găsesc rostul, mai ales că a fost vorba de o jantă fără pereche. În al doilea rând, cred că prin acțiunea de a da din nou viață lucrurilor vechi și/sau uzate ajutăm un pic și planeta, prin faptul că evităm ca tot mai multe lucruri să ajungă la gunoi. Și, desigur, și prețul scăzut al unei jante din dezmembrări a fost un factor decisiv.

De ce nu am recondiționat janta?
Inițial am dus janta la spălătoria auto cu fise și am curățat-o cât mai bine. Apoi, acasă, prietenul meu m-a întrebat dacă vreau să o facă toată argintie sau dacă să vopsească separat zonele argintii și pe cele negre. Am refuzat însă ideea de a o recondiționa, pentru că fiecare urmă de pe ea e semn că s-a plimbat mult, că a văzut multe la viața ei. Am decis că îmi place exact așa cu imperfecțiuni, că e mai autentică, că are dovezi ale faptului că a ținut piept multor drumuri în viața ei de jantă 😀 . Cred că pentru mine proiectul acesta, faptul că am transformat o jantă într-o măsuță, a fost în concordanță cu ideile mele generale în viață, că ceea ce ne face diferiți ne face de fapt frumoși, iar semnele de pe chip și de pe corp sunt dovezi ale unei vieți pline.

De ce acum?
E drept, visez de mult timp să am o măsuță dintr-o jantă auto. Nu-mi amintesc unde am văzut ideea asta prima oară sau câți ani au trecut de atunci, dar a continuat să existe acolo într-un sertar al minții și mă bucur că în sfârșit a prins contur, am transformat o jantă într-o măsuță ♥.

What next?
Mi-ar plăcea să am o lustră (sau alt tip de obiect de iluminat) din piese auto uzate. Sper ca proiectul, care e încă la nivel de idee, să ne iasă bine din prima, așa cum s-a întâmplat și cu măsuța.

***

Sper din suflet ca relatarea mea de azi, despre cum am transformat o jantă într-o măsuță, cu detaliile adiacente cu tot, să fie de folos cuiva mai devreme sau mai târziu, pentru că acesta este motivul principal pentru care am scris materialul.

Menționez totodată că există și alte variante de a transforma o jantă într-o măsuță, deci dacă nu vă place a mea sau vreți să vă puneți la încercare latura creativă, go for it! Pe viitor poate chiar reușesc să scriu un material cu mai multe idei de măsuțe realizate din jante, ca să aveți o sursă în plus de inspirație atunci când veți fi în căutare de mai multe modele/idei.

Lots of hugs!

4 thoughts on “Cum am transformat o jantă într-o măsuță și cât a costat

  1. Daca montai geamul direct pe janta, propabil exista posibilitatea de a se sparge mult mai usor :)) oricum este o idee geniala avand in vedere costul fabricarii, poti sa o pui pe OLX, poate faci profit! Big like

    1. Mulțumesc mult! ^_^
      Mie mi-ar fi plăcut mai mult direct pe jantă, dar ieșea măsuța prea joasă și a trebuit să improvizăm :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *