Îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe: Cum a fost? Unde? Cât a costat?

La scurt timp după ce am postat pe profilul personal de Facebook că tocmai mi-a fost îndepărtată chirurgical o aluniță periculoasă, am primit zeci de mesaje în care mi se cereau detalii despre cum a fost, cât m-a costat, cum mă simt după intervenție și unde am făcut-o. Am răspuns tuturor, însă vreau să scriu și aici despre experiență pentru că poate sunt multe alte persoane care n-au îndrăznit să-mi scrie sau persoane care nu mă au în listă și vor căuta astfel de informații pe Google. Ei bine, îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe a fost o experiență diferită față de cum îmi imaginam eu că va fi. Scriu toate aceste rânduri la cald, căci fix astăzi a avut loc mica intervenție chirurgicală.

Primul pas a fost să merg la o consultație, să discut cu un medic dermatolog, să îmi fie verificată alunița care îmi apăruse pe sân în urmă cu 2 ani și care, de atunci, a continuat să se mărească și să își schimbe culoarea (două detalii de care este bine să țineți cont: schimbarea dimensiunilor și schimbarea culorii). Am scris despre experiența asta aici, în luna martie a acestui an. Apoi am plecat iar din țară, însă mi-am promis că voi lua atitudine în toamna acestui an, perioadă în care trebuie să fiu în România pentru a rezolva niște chestii care nu mai pot fi amânate.

La ce clinică particulară am ales să merg?

Ei bine, clinica particulară pe care am ales-o prima oară, Hymarco, nu are aparatura necesară pentru îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe, motiv pentru care a trebuit să cotrobăi prin tot internetul să găsesc o clinică la care să merg din nou la consultație și apoi să mă pot programa pentru intervenție. Îmi pierdusem speranța că voi mai găsi ceva ok în Târgoviște, asta pentru că în trecut am avut experiențe neplăcute la clinicile Valleriana și Polimed (unde nu vreau să mai merg vreodată). Am tot căutat prin București o clinică de care să fiu mulțumită, dar când mă gândeam că trebuie să bat de atâtea ori drumul până acolo, că abia mai sunt câteva trenuri pe ruta asta…

Am aflat ulterior de la o prietenă că o fată și-a scos chirurgical o aluniță de pe față la clinica MediPlus Târgoviște, iar cicatricea abia dacă este vizibilă. Acela a fost momentul în care am știut unde trebuie să merg. Am căutat clinica MediPlus pe net, am văzut că e undeva prin micro 3, am sunat și mi-am făcut programare pentru consultație (care a costat 100 de lei). Am rămas plăcut impresionată de cât de curat este acolo, dar mai ales de cât de frumos s-au purtat cu mine oamenii de acolo, începând cu persoana de la recepție, până la doctoră și asistentă. Am știut imediat că am ales clinica potrivită pentru intervenție, îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe. Astfel, n-am ezitat să stabilim programarea pentru mica operație, cea care s-a desfășurat azi.

indepartarea chirurgicala a unei alunite MediPlus Targoviste

Cum a decurs îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe?

Am ajuns la clinică mai devreme cu vreo 20 de minute, am anunțat la recepție că am venit, apoi am mers la etajul 2 (acolo este secția de Dermatologie). Mi-au fost date două fișe pentru a le citi în întregime și pentru a le semna (una referitoare la intervenția chirurgicală, iar alta referitoare la biopsie). Apoi am fost condusă într-o încăpere unde am fost ajutată să mă pregătesc (adică să mă dezbrac și să îmi acopăr încălțămintea și părul cu niște chestii specifice). Deja aveam emoții 😀 . Pasul următor a fost să merg în sala în care urma să aibă loc intervenția chirurgicală. Un pat/scaun mă aștepta cuminte să mă urc pe el. A fost reglat astfel încât să stau confortabil. Atât doamna doctor cât și doamna asistentă s-au purtat extrem de frumos cu mine tot timpul.

Menționez inclusiv faptul că abia mă așezasem acolo și deja începusem să tremur de emoții și de frică. Deși am fost curajoasă până să ajung acolo, dintr-o dată am început să tremur :)). Mi-a fost luată tensiunea și aplicat un dispozitiv de plastic pe deget, care să monitorizeze pulsul. În general îmi e frică de ace și nu puteam deloc să-mi iau gândul de la faptul că urma să mi se facă anestezie locală, adică o mică injecție fix în sân. Vorba aia, zonă extrem de sensibilă, era normal să mă apuce tremuratul de frică, neștiind cum o să fie, dacă o să simt acul, cum o să-l simt, cât o să dureze până nu-l mai simt și tot felul de astfel de întrebări îmi treceau atunci prin minte. În același timp încercam să-mi spun singură în gând că ar fi cazul să încetez cu tremuratul că mă fac de râs :)). Pac! A intrat acul. Atât. Și dintr-o dată toate grijile din mintea mea s-au evaporat. Cred că i-am mulțumit lui Dumnezeu că există medici cu mâna atât de ușoară. Am simțit doar clipa în care acul a străpuns pielea, un fel de milisecundă, după care n-am mai simțit nimic. Mi se pare ireal de frumos chiar și acum. Îmi vine să mă pup singură că am decis să merg acolo.

Ce s-a întâmplat în continuare nu știu prea bine. În principiu am stat cu ochii închiși, să nu cumva să văd vreo picătură de sânge sau cum se apropie bisturiul de pielea mea. N-am simțit mare lucru, era ca și cum mă masa cineva ușor pe sân, deci era bine 😀 . Apoi a început să-mi fie greață de la fiere, moment în care am cerut o tăviță pe care să o țin lângă mine. Greața continua să se accentueze, lucru pe care l-am spus. Mi-a fost adus un pahar cu apă, am băut un pic, mi-am mai revenit, apoi intervenția a continuat. Nu știu să vă zic exact cât am stat în sala respectivă, dar timpul a cam zburat. Probabil 15 minute, maxim 20, cu tot cu tremuratul meu, luatul tensiunii, băut apă…

La final mi-a fost prins un pansament steril și gata. Cam asta a fost tot. Nu m-a durut nimic. Dacă sunteți la fel de fricoși ca mine chiar recomand să mergeți la Dr. Zota Alexandra de la MediPlus. Totul a fost cu mult peste așteptările mele. Inclusiv atmosfera este una relaxantă și plăcută.

ioanaPRO linie delimitare fundita

Ce urmează după îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe?

1. Trimiterea aluniței la laborator pentru efectuarea biopsiei. Nu este un pas obligatoriu. Eu am ales să fac și asta, fiind prima aluniță pe care o scot și totodată cea mai suspectă dintre toate. Această analiză a țesutului ce tocmai a fost îndepărtat de pe corp poate fi făcută numai atunci când vorbim de îndepărtare chirurgicală, nu și în cazul laserului.

2. Probabil puțină durere după ce se duce efectul anesteziei. Mi s-a recomandat să iau de la farmacie câteva pastiluțe, să le am în casă în cazul în care o să mă doară după ce se duce anestezia. Mi-am cumpărat fix două pastile, dar nu a fost cazul să iau vreuna. Am simțit un mic disconfort după ce s-a dus efectul anesteziei, un fel de usturime, însă a fost suportabilă și n-am simțit nevoia să iau pastilă. Acum, de exemplu, la 7 ore după operație, nu mai simt nici mica usturime. A mai rămas un mic disconfort, doar atât.

3. La două zile după intervenție voi merge la clinică pentru schimbarea pansamentului steril.

4. Începând din a treia zi îmi voi schimba singură pansamentul acasă, conform instrucțiunilor pe care le-am primit din partea medicului. Adică în fiecare zi voi da jos pansamentul, voi șterge zona cu apă oxigenată, voi aplica o anumită cremă (pe care am cumpărat-o deja de la farmacie) și voi pune un nou pansament steril. Voi face chestia asta timp de 7-10 zile.

tratament post-operator in cazul indepartarii alunitelor

5. După 10-14 zile de la intervenție merg la clinică pentru scoaterea firelor.

6. Interzis efortul timp de câteva săptămâni, până când se lipește pielea suficient de bine. Eu am specificat inclusiv faptul că merg la sală și fac exerciții cu greutăți, iar exercițiile pentru spate întind oarecum și pielea de pe sâni, ceea ce n-aș vrea să fie o problemă pentru recuperare. Din acest motiv am decis să evit efortul pe o perioadă mai lungă de timp, adică să nu reiau activitatea la sală la 2-3 săptămâni după intervenția chirurgicală, ci să aștept un pic mai mult. Nu vreau să mă grăbesc să pun presiune pe zonă, oricât de mult iubesc sala. O să fiu cuminte, pentru binele meu.

Cât a costat cu totul?

100 de lei consultația
350 de lei excizia (îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe – preț în funcție de diametru)
158 de lei biopsia aluniței îndepărtate

ioanaPRO linie delimitare fundita

Cam atât despre experiența aceasta. Mi-am dat silința să nu cumva să omit ceva, însă dacă aveți întrebări mi le puteți lăsa în comentarii. Deși nu știu dacă e ceva în plus de zis 😀 . Totodată, o să încerc să revin cu păreri aici după scoaterea firelor, să vă spun cum arată zona și dacă îndepărtarea firelor e vreun pic dureroasă.

Vă îmbrățișez și, dacă vă pregătiți să faceți și voi acest pas, vă doresc să aveți parte de o experiență la fel de frumoasă și de ne-durereoasă ca a mea.

Cheers!

ioanaPRO linie delimitare fundita

UPDATE 03.10.2017
Au trecut 10 zile, drept pentru care azi am mers la MediPlus Târgoviște pentru scoaterea firelor. Nu e o regulă fixă cu 10 zile, uneori fiind nevoie de puțin mai multe, însă la mine zona s-a vindecat bine, așa că azi am zis adio firelor :D. Am avut câteva emoții, că nu știam dacă o să mă doară, și stând concentrată acolo să documentez bine momentul… am aflat că firele tocmai fuseseră scoase. Dar nu am simțit 😀 . Încă o dovadă că decizia de a merge acolo pentru această intervenție a fost una foarte bună. La final mi-a fost aplicat un pansament.

Ce mai e de făcut acum? Să evit în continuare efortul pentru o vreme. Și să aștept rezultatul biopsiei. That’s it.

Acum, la final, pot să confirm că această procedură nu este dureroasă deloc. Deci puteți merge cu încredere să optați pentru îndepărtarea chirurgicală a alunițelor.

4 thoughts on “Îndepărtarea chirurgicală a unei alunițe: Cum a fost? Unde? Cât a costat?

  1. Mi-am scos si eu o alunita acum 2 ani, tot chirurgical, si a fost ok, doar ca a durut foarte tare dupa operatie…. Acum 3 luni dermatologul mi-a cauterizat alta dar a crescut la loc…. asa ca am consultat un alt dermatolog si mi-a zis ca alunita e ok, a recidivat pentru ca nu a fost scoasa cum trebuie si m-a si certat ca am acceptat sa o cauterizez. A spus sa nu mai fac niciodata prostia asta, alunitele se scot doar chirurgical si doar daca sunt suspecte. Evident ca acum stau cu stres din cauza ei, trebuie sa merg la 6 luni la control.

    1. Îmi pare rău pentru experiența neplăcută prin care ai trecut. Când am citit că te-a durut foarte tare după operație am făcut ochii mari, știind că eu nu am simțit nimic (și chiar sunt o persoană sensibilă). La mine totul a fost ok, atât în timpul operației, cât și recuperarea post-operatorie și scoaterea firelor, de aceea cred că a fost o idee bună să împărtășesc atât experiența în sine cât și numele clinicii și al medicului care s-a ocupat de mine.

      Îmi pare sincer rău că ai trecut printr-o experiență nefericită. Încerc să mă pun în locul tău cu situația asta și nu e deloc plăcut 🙁 .

      Între timp am aflat de pe internet că Dr. Zota Alexandra lucrează nu doar la Clinica MediPlus din Târgoviște, ci și la Dasdem Clinic din București (deși din ce am găsit pe net clinica din București pare să fie mai mult pentru tratamente de îngrijire). Dar, dacă o să mai cauți vreodată și o altă opinie, să știi că o găsești și în București și eu o recomand cu drag. Se întâmplă foarte rar să fiu atât de impresionată de cineva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *