Îmi făcusem eu o mică listă cu niște obiective turistice din Suedia pe care vreau să le văd câtă vreme locuim aici, asta după ce am citit o mulțime de articole și topuri despre cele mai frumoase locuri, dar Arsenalen nu apărea pe nicăieri. Adică nici pe lista mea, dar nici în nenumăratele materiale pe care le citisem. Prietenul meu mi-a zis de acest muzeu al tancurilor, știind cât de pasionată sunt de arme și în general cam de tot ce ține de armată. Așa că într-un weekend ne-am trezit, ne-am întrebat reciproc ce să facem și până la urmă am mers lejer spre Arsenalen, cunoscut și sub numele de Swedish Tank Museum.
Arsenalen este un muzeu într-o hală mare, dovadă că atunci când se vrea pus la cale un proiect frumos… el poate fi făcut ca la carte chiar dacă nu implică o construcție cu o arhitectură impunătoare (așa cum este The Nordic Museum, de exemplu).
Admit că tancurile nu-s punctul meu forte în ceea ce privește informațiile pe care le am stocate în minte, deci nu voi putea scrie acest material ca un profesionist, însă voi putea totuși să vă spun cât de frumoasă a fost experiența. Practic acest muzeu are farmecul lui aparte și e super bine pus la punct, cu excepția faptului că era cam frig în interior 😀 .
Arsenalen – Swedish Tank Museum este un muzeu național unic al tehnologiei militare. Exponatele arată dezvoltarea vehiculelor din secolul XIX și până în prezent, fiind o atracție pentru întreaga familie. Unele dintre tancuri sunt expuse în așa fel încât să facă experiența vizitatorilor cât mai interesantă. Nu sunt niște simple exponate în spatele unor frânghii, așa cum se întâmplă adesea în România. Sunt lăsate libere prin sală, poziționate strategic, unele dintre ele având noroi sau zăpadă pe ele, altele fiind răsturnate pentru a crea senzația de autenticitate, ba chiar fiind amenajată și o zonă de reparații pe care militarii o aveau în zonele în care se stabileau când erau în război.
Cel mai mult m-a dat pe spate faptul că zăpada, în zona muzeului în care tancurile erau acoperite de ea, părea a fi cât se poate de autentică, de parcă ar fi nins cu adevărat pe tancurile respective.
Tancurile din cadrul muzeului Arsenalen… Le puteți vedea, le puteți atinge (în limita bunului simț), vă puteți face poze cu ele, ba chiar există și un loc în care vă puteți echipa precum un soldat și puteți face fotografii memorabile, cu haină de culoare verde-army, cască și armă de foc (e modificată, are trăgaciul scos, nu există risc de accidente, deci își pot face poze cu ea inclusiv copiii).
Hala în care se află muzeul este împărțită în așa fel încât se intră pe o parte și se ajunge oarecum în același punct, ca și cum ar fi un drum al tancurilor. Dacă ajungeți pe acolo, să nu omiteți etajul. Deși e un pic cam mult spus “etaj”. Este o zonă centrală unde se poate ajunge urcând pe niște trepte. Mare parte din muzeu se vede destul de frumos de acolo de sus.
Arsenalen, deși este un muzeu al tancurilor, are și alte câteva chestii expuse separat de acestea. Câteva autovehicule militare, ba chiar și niște biciclete. Ah, da, inclusiv o cameră pentru copii, unde aceștia pot sta să deseneze. Dar și o zonă pentru copii mai mari sau adulți, unde o parte dintre modelele de tancuri expuse în muzeu pot fi testate în jocul World of Tanks – sunt puse la dispoziție 6 computere echipate corespunzător pentru gaming.
La plecarea din muzeu, așa cum ne-am obișnuit deja, ne-am oprit în magazinul cu suveniruri. N-am luat nimic de data asta, dar, ca să vă faceți o idee pentru cât de bine pregătiți sunt suedezii cu shop-urile din muzee, vă spun că aveau o mulțime de chestii care chiar m-au tentat și care erau și utile – precum stick USB sub formă de glonț, căni simpatice imprimate cu tancuri și mesaje militare, tancuri și avioane super frumoase pentru copii (arătau mai degrabă ca niște machete, dar erau simple jucării), cărți, umbrele și o mulțime de alte chestii ingenioase, care aveau legătură cu tematica muzeului.
Biletul de intrare la Arsenalen a fost de 100 SEK (aproximativ 50 de lei) pentru un adult. Tinerii de 12-17 ani au prețul pe jumătate, iar copiii cu vârsta între 0-11 ani intră gratuit.
Dacă sunteți pasionați de tancuri, de armată sau de mașinării în general, chiar e de bifat experiența asta. E un pic cam departe de zona metropolitană a Stockholm-ului, ba chiar e în afara județului, dar e frumos dacă plănuiți să vă desprindeți puțin de oraș și să explorați și zonele din apropiere. Sunt aproximativ 90km din Stockholm până la Arsenalen și se poate ajunge cel mai simplu cu autoturismul. Dacă optați însă pentru mijloacele de transport în comun, sunt vreo 3 sau 4 de schimbat pentru a ajunge acolo (un pic cam complicat, știu).
Cam asta a fost 😀 . Mie mi-a plăcut că am mers la Arsenalen, astfel că am împărtășit experiența și cu voi. În curând voi scrie pe blog despre un alt muzeu ce are legătură cu armata suedeză și nu numai. Deci stați cu ochii pe aici ^_^.
Foarte tare articolul! De când cu jocul ăsta WOT, parcă mi se par mai interesante tancurile :). Chiar mi-a plăcut ce am citit. Pupici
Mulțumesc mult! ^_^